Om oss

Ungdomar på trappanI Malmköping har den ideella föreningen Svenska Spårvägssällskapet sedan 1969 utvecklat museispårvägen i Malmköping som är Sveriges Lokaltrafikmuseum. Vi som håller igång museispårvägen gör det på vår fritid. Det är vårt alternativ till att spela fotboll i korpen, samla frimärken eller sjunga i kör.

Aktivera dig på museispårvägen

Läsa om hur det är att vara aktiv vid museispårvägen och hur du själv kan delta.

Spårvagnstrafiken

Vill du bli aktiv i trafiken börjar du som konduktör och får på ett autentiskt sätt visa hur spårvagnstrafik bedrevs förr och guida besökarna under spårvagnsfärden. När du utbildar dig till konduktör får en grundläggande säkerhetsutbildning där du lär dig signalgivning, koppling, rangering m.m. Du kan sen utbilda dig till spårvagnsförare och själv få köra våra veteranspårvagnar. Efter några år som förare, och om vissa krav uppfylls, finns möjlighet att vidareutbilda sig till trafikledare.

Busstrafiken

Har du busskort kan du köra våra museibussar, den äldsta från 1940-talet. Några dagar per år har vi busstrafik i Malmköping, annars kör vi anslutningstrafik till Lennakatten i Uppsala och beställningstrafik i Mälardalen.

Café och försäljning

I vår spårvägsbod och café är du ansiktet utåt mot våra besökare. Du svarar på frågor, serverar glass och fika och säljer souvenirer.

Vagnpyssel

Vill du pyssla med vagnarna har vi kluriga eltekniska problem att lösa, mekaniska funktioner att återskapa, snickeri- och målningsarbeten att utföra. Du behöver inte vara yrkesman. Hos oss får du lära dig det som du behöver kunna!

BanarbeteBanarbeten

Under våren och hösten arbetar vi på banan med banöversyn, slipersbyten och annat underhåll. Vi bygger även ibland nya spår och kontaktledning. Vill du jobba utomhus är banarbeten något för dig!

Övriga tekniska arbeten

Vid museispårvägen finns även andra tekniska arbeten som behöver utföras såsom fastighetsunderhåll, förrådsarbeten och trädgårdsskötsel. Det finns något för alla att göra!

Engagera dig i Malmköping

Vid Museispårvägen i Malmköping bedrivs spårvägs- och busstrafiken och försäljningsverksamheten från maj till september. Den tekniska verksamheten, med underhåll och renoveringar av spårvagnar och bussar samt underhåll och utbyggnad av spår- och elanläggningar och fastigheter, pågår året om.

Vårt stora personalhus Spårmansro, med kök, sov- och duschrum, gör att det är väl sörjt för att din vistelse i Malmköping ska bli trivsam. Man tar med sig egna sängkläder och bokar en sängplats via vårt eget webbaserade personalsystem. Vi lagar mat tillsammans till självkostnadspris. På kvällen när allt arbete är klart för dagen äter vi middag tillsammans och umgås under trivsamma former!

Till Malmköping åker du med tåg, buss eller bil – samåkning är bra! Välkommen till Malmköping!

Kontakta oss för mer information hur du blir aktiv!