Museet

VagnoramaVagnorama

Muséet har mer än 40 vagnar från Sveriges en gång totalt 12 spårvägsstäder. En tredjedel av vagnarna har hittills renoverats för museitrafiken i Malmköping. Den äldsta är från 1903 och den yngsta från 1950-talet. Ett 25-tal bussar ingår också i samlingarna.

Se ett urval av våra trafikvagnar i Malmköping.

Caféet

I det gamla stationshuset finns vårt café som har samma öppettider som hela anläggningen. Här kan du handla en present i Spårvägsboden eller ta en kopp kaffe med gott hembakat bröd eller glass. Bredvid caféet finns en lekplats med klätterställning och rutschkana.

BussmuseetSveriges bussmuseum

Vid vår anläggning i Malmköping finner Ni Sveriges Bussmuseum, som också ingår i museianläggningen. Här visar vi den svenska busstrafikens utveckling med fordon, modeller skärmutställningar och en hel del annat. Museet invigdes sommaren 1999 i samband med firandet av bussens hundraårsjubileum i Sverige.

Se ett urval av våra bussar i Malmköping.

Utställningar

Vi visar i form av en skärmutställning den svenska busstrafikens utveckling årtionde för årtionde, fordonens utveckling, trafiken under andra världskriget med gengasen, trådbussepoken och mycket annat. Vi visar också hur vi tror att fordonen och trafiken kommer att se ut i framtiden. Dessutom kan Ni bese ”sådant som hör till”, dvs. hållplatser, kommunikationsradio, motorer och växellådor etc. Utvecklingen av museet pågår kontinuerligt och nu under vintern arbetar vi bl.a. med att kraftigt förbättra skärmutställningen.

Entrén till museet ingår i spårvagnsresans pris

Varje år har vi även en liten specialutställning på något särskilt tema med anknytning till bussen. En del dagar kör vi också någon av de gamla bussarna i trafik på Ringlinjen i Malmköpings samhälle.

Varmt välkommen att besöka oss och se utvecklingen av ett av våra vanligaste vardagliga trafikmedel!